02. Hexashade Facade

Μαυρίδου

 

Πινακίδα 1 Πινακίδα 2 Πινακίδα 3

Το σύστημα της πρόσοψης περιλαμβάνει ένα συνδυασμό δυναμικών και στατικών στοιχείων που στοχεύουν στην αποκοπή της ηλιακής ακτινοβολίας και τον έλεγχο των θερμικών κερδών του χώρου. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται τρεις ομάδες, των έξι τριγωνικών panels η καθεμία, που παίρνουν την μορφή εξάγωνων και καταλαμβάνουν έναν όροφο. Η δυναμικότητά τους έγκειται στην δυνατότητα περιστροφής τους, που λειτουργεί με βάση ποικίλα σενάρια και διαφορετικές ομαδοποιήσεις τριγώνων, παράγοντας κάθε φορά τα ανάλογα αποτελέσματα ως προς την όψη και τα εσωτερικά ίχνη.

Το στατικό μέρος της κατασκευής αποτελείται από διάτρητες λαμαρίνες οι οποίες πλαισιώνουν τα εξάγωνα. Τα στοιχεία αναρτώνται σε μεταλλικό σκελετό και τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα, δίνοντας μια πιο τρισδιάστατη αίσθηση στην πρόσοψη. Η περιστροφή επιτυγχάνεται με μοτέρ που τοποθετούνται στο εσωτερικό των αξόνων περιστροφής των τριγώνων. Η πρώτη ενεργοποίηση των τριγώνων πραγματοποιείται κατά το άνοιγμα του κτιρίου γραφείων. Ο παράγοντας που καθορίζει την κίνηση του συστήματος, είναι το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει στην επιφάνεια του ανοίγματος, με όριο που τίθεται στα 100kW/m2.

Η υπέρβαση του ορίου έχει ως αποτέλεσμα την εναλλαγή των διαφόρων σεναρίων, τα οποία έχουν πρώτα αξιολογηθεί και ταξινομηθεί, κατά αύξουσα σειρά, ως προς τον συντελεστή σκίασης που παρέχουν. Κάθε αλλαγή επανατροφοδοτεί το σύστημα με νέα δεδομένα και επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία έως ότου η ηλιακή ακτινοβολία αρχίσει να μειώνεται κάτω από το όριο, όταν πλέον η ταξινόμηση των παραλλαγών λειτουργίας της πρόσοψης γίνεται φθίνουσα. Η λήξη των εργασιακών διαδικασιών στο κτίριο, σηματοδοτεί και την παύση λειτουργίας των σκιάστρων, τα οποία παραμένουν κλειστά μέχρι τον επόμενο κύκλο εργασιών.