05. 70 degrees

Σταυράκη

 

Πινακίδα 1 Πινακίδα 2

Ο προτεινόμενος σχεδιασμός συστήματος σκίασης για τη πρόσοψη κτιρίου γραφείων έγινε με στόχο τη βελτιστοποίηση των συνθηκών εργασίας και τη εξοικονόμηση ενέργειας. Οι βασικοί παράμετροι που τέθηκαν κατά τον σχεδιασμό ήταν η θερμική και οπτική άνεση των εργαζομένων, ο περιορισμός του ποσοστού άμεσης και διάχυτης ακτινοβολίας και το χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης του συστήματος.

Η αρχική ιδέα αναδύθηκε από τη μελέτη των οριζόντιων και κατακόρυφων περσίδων οι οποίες αποτελούν τα συνήθη συστήματα σκίασης σε κτίρια γραφείων. Συνδυάζονταν τα δύο αυτά συστήματα μορφολογικά προέκυψε ένα νέο σύστημα σκίασης το οποίο αποτελείται από οριζόντια στοιχεία κατά μήκος της πρόσοψης (σκίαστρα) εκ’ των οποίων το καθ’ ένα αποτελείται από τέσσερα καθ’ ύψος οριζόντια στοιχεία. Η μονάδα αυτή καθώς στηρίζεται μόνο στο επάνω άκρο της έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται γύρο από το κατακόρυφο άξονα της, να ανυψώνεται παίρνοντας τη μορφή προβόλου αλλά και να διπλώνει μειώνοντας το μήκος της στο ¼ περίπου. Η ελευθερία αυτή των κινήσεων δίνει τη δυνατότητα στο σύστημα να ‘ακολουθεί’ το ύψος και το αζιμούθιο του ηλίου, διαγράφοντας μία παραβολική τροχιά.

Η κίνηση αυτή προσδιορίστηκε επακριβώς με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων Rhino 3D, Grasshopper και Ladybug. Το μοντέλο του κτιρίου σχεδιάστηκε αρχικά στο Rhino 3D, οι περσίδες σχεδιάστηκαν στο Grasshopper έτσι ώστε να μπορούν να παραμετροποιηθούν. Αφού βρέθηκε το βέλτιστο σχήμα και οι διαστάσεις του κάθε σκιάστρου ξεκίνησε η διαδικασία συσχέτισής του με τον ήλιο. Με τη βοήθεια του εργαλείου ladybug το οποίο είναι πρόσθετο πρόγραμμα στο Grasshopper, εισήχθησαν τα ηλιακά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και ο προσανατολισμός του κτιρίου που είναι νότιος. Στη συνέχεια δημιουργώντας ένα νοητό διάνυσμα από το κτίριο στον ήλιο προγραμματίστηκε η πορεία των περσίδων να είναι πάντα κάθετη σε αυτό το διάνυσμα. Αλλάζοντας λοιπόν της μεταβλητές ώρα, ημέρα και μήνα οι περσίδες αλλάζουν θέση αναλόγως. Επιπλέον με τα δεδομένα έντασης της άμεσης και διάχυτης ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα οι περσίδες διπλώνουν για να επιτρέψουν περισσότερη φωτεινότητα να εισέλθει στο κτίριο ή μεγαλώνουν το μήκος τους προκειμένου να αποκόψουν μεγαλύτερο μέρος ακτινοβολίας σε αυτό. Τέλος όλο αυτό το σύστημα με αισθητήρες τοποθετημένους στο εξωτερικό του μπορεί να αντιλαμβάνεται τις σφοδρές καιρικές συνθήκες (όπως άνεμος) να διπλώνει και να παραμένει κάτω από το ειδικά διαμορφωμένο περβάζι κατά μήκος της πρόσοψης μέχρι οι κλιματικές συνθήκες να βελτιωθούν. Αυτό φυσικά συμβαίνει για να προστατεύονται οι περσίδες από τυχόν βλάβη.