04. A.Just

Σπύρου Θεοδώρα, Στάη-Αντωνιάδου Όλγα, Τεντζέρη Ασπασία

 

Πρόκειται για μία δυναμική πρόσοψη με αρχική έμπνευση τα θραύσματα των φτερών της πεταλούδας μονάρχης. Στόχος της είναι η αποκοπή της ηλιακής ακτινοβολίας και ο έλεγχος των θερμικών κερδών του χώρου. Συγκεκριμένα το πανέλο αποτελείται απο 23 κάθετες και 19 οριζόντιες στήλες, πάνω στις οποίες είναι βιδωμένες επιφάνειες μαύρου ημιδιαφανούς πλαστικού με 10% διαπερατότητα. Τα οριζόντια επιτυγχάνουν την αποκοπή του ήλιου στην Ανατολή και στη Δύση, ενώ τα κάθετα στο Βορρά και το Νότο.

Οι επιφάνειες αυτές κατά την διάρκεια της ημέρας, τους καλοκαιρινούς μήνες, ακολουθούν την τροχιά του ηλίου, μη επιτρέποντας μεγάλη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας να εισέλθει στο χώρο. Αντίστοιχα τους χειμερινούς μήνες, επιτρέπουν με την κίνηση τους τη δίοδο των ακτίνων του ήλιου για εκμετάλλευση των ηλιακών κερδών.

Οι μετρήσεις για τα κλιματολογικά δεδομένα έγιναν βάσει των συντεταγμένων της τοποθεσίας του Tokyo. Οι κάθετες και οριζόντιες στήλες, πάνω στις οποίες είναι βιδωμένες οι πλαστικές επιφάνειες, περιστρέφονται με τη βοήθεια step motors που περιέχονται στη κατασκευή. Η τελική γεωμετρία του facade δεν έχει περιορισμούς και προσαρμόζεται σε διάφορα μεγέθη κατασκευών, καθώς βασίζεται στην τυχαιότητα των scales και rotations έχοντας μία τυπολογία 6 διαφορετικών κομματιών.