01. CRP [Compressed & Rotated Panels]

Βασταρδή Δέσποινα, Γεωργούλη Αδαμαντία, Κώτση Μαρία

 

Πινακίδα 1 Πινακίδα 2

Το σκίαστρο που δημιουργήσαμε λέγεται C.R.P. (Compressed and Rotated Panels). Όπως προδίδεται από τον τίτλο είναι ένα σύστημα από πάνελ που έχουν την δυνατότητα να παραμορφωθούν καθώς συμπιέζονται αλλά και να περιστραφούν γύρω από κεντρικούς άξονες. Το σκίαστρο μας αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία, κάθετες ράβδους που στηρίζονται σε αρκετά σημεία για να διατηρούν σταθερή απόσταση από το κτίριο και συστήματα από κινούμενες διπλές περσίδες που μπορούν να κάμψουν και να τεντώσουν. Η περιστροφική κίνηση δίνεται στις ράβδους από τις ορθογώνιες μεταλλικές βάσεις που τις αγκαλιάζουν στην βάση και την κορυφή του κτιρίου ενώ αυτές έχουν το χαρακτηριστικό ότι εσωτερικά έχουν άλλες ράβδους. Ο ι περσίδες από την άλλη, έχουν τη δυνατότητα να περιστραφούν αλλά και να παραμορφωθούν κρατώντας πάντα σταθερό το μήκος τους. Στηρίζονται με αρθρώσεις σε δύο βάσεις -τις οποιές διαπερνάνε οι ράβδοι- και έχουν ορθογώνιο σχήμα ενώ εσωτερικά είναι κούφιες. Η ένωση των βάσεων με τις ράβδους τους επιτρέπει να περιστρέφονται ενώ ταυτόχρονα η πάνω βάση κινείται προς τα κάτω και η κάτω βάση προς τα πάνω.

Ωστόσο, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα σκίασης το οποίο δεν θα είναι σταθερό αλλά θα περιστρέφεται σύμφωνα με τον ήλιο καθόλη την διάρκεια του χρόνου έτσι ώστε να υπάρχει η κατάλληλη σκίαση στο εσωτερικό του χώρου που μας ενδιαφέρει. Αφού έγινε η απαραίτητη ενεργειακή μελέτη, καταλήξαμε ότι το σκίαστρο που είχαμε δημιουργήσει πρέπει να κινείται σύμφωνα με την εξίσωση “Α = Αζιμούθιο – 104.03” ώστε να υπάρχει επαρκή σκίαση όλους τους μήνες του χρόνου καθιστώντας βίωσιμο το εργασιακό περιβάλλον.

Οπότε συμπεραίνουμε, ότι το σκίαστρο είναι ικανό να παραμορφώθει ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται. Τους καλοκαιρινούς μήνες το σύστημα των περσίδων δεν περιστρέφεται πολλές μοίρες και οι περσίδες από πολυεστέρα είναι λυγισμένες αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο αφήνουν να περάσει πιο πολύ φως στο εσωτερικό του κτιρίου κάτι που δεν μας ενοχλεί καθώς ο ήλιος βρίσκεται σε υψηλή θέση. Αντιθέτως, τους χειμερινούς μήνες που ο ήλιος βρίσκεται πιο χαμηλά το σκίαστρο περιστρέφεται παραπάνω και οι περσίδες βρίσκονται πιο κοντά μεταξύ τους με αποτέλεσμα να σκιάζουν επαρκώς το κτίριο και να μην δημιουργούνται ενοχλητικές συνθήκες στον χώρο εργασίας.