03. (2+1) * 2 * 12 joints

Γεωργούλα Μαρία-Ελένη, Μητσοστέργιου Ελευθερία

 

Πινακίδα 1 Πινακίδα 2

Το κίνητρο του σχεδιασμού είναι η δημιουργία χώρων των οποίων το σύνορο με το εξωτερικό περιβάλλον να έχει τη δυνατότητα μεταβολής με βάση τις ανάγκες των χρηστών και την προσαρμογή του κτηρίου στις εξωτερικές συνθήκες.

Η αρχική ιδέα προέκυψε από τη μελέτη των ιαπωνικών κατασκευών σε χαρτί, kirigami [kiri = cut, kami = paper], μια παραλλαγή του οirigami, που περιλαμβάνει την αναδίπλωση του χαρτιού και έπειτα την αφάιρεση τμημάτων του με ψαλίδι. Η κίνηση που προκύπτει από την αναδίπλωση των τμημάτων αποτέλεσαν την αφορμή για τον τρόπο που θα ανοιγοκλείνει το σκίαστρο.

Το σύστημα της πρόσοψης περιλαμβάνει ένα συνδυασμό δυναμικών και στατικών στοιχείων(μεταλλικά στηρίγματα), που στοχεύουν στην αποκοπή της ηλιακής ακτινοβολίας και τον έλεγχο των θερμικών κερδών του χώρου.

Το δυναμικό μέρος του σκιάστρου αποτελείται από 2 συστήματα χαλκοσωλήνων, διαφορετικών διατομών (Μ30 & Μ15) και μήκους 80εκ. Είναι αναρτημένα από μεταλλική ντίζα διαμέτρου 1εκ. και διατηρούν τη σύνδεση τους με παξιμάδια και γκρόβερ, που σταματούν την τάση του πακιμαδιού να ξεβιδωθεί. Το κάθε σύστημα (μήκους 80εκ.) επαναλαμβάνεται 3 φορές για να καλύψει ένα παράθυρο ανοίγματος 2,4μ. Για να επιτραπεί η κίνηση στις ράβδους και να ασκείται δύναμη ώστε να γίνει η δίπλωσή τους, προστέθηκε ένα βοηθητικό σύστημα αρθρώσεων, ακολουθώντας την ίδια λογική του συστήματος.

Το σύστημα 1 τοποθετείται πάνω από το κούφωμα του παραθύρου, ενώ το σύστημα 2 10εκ. πάνω από το σύστημα 1. Αυτή η μετακίνηση στον yy’ επιτρέπει την ανεξάρτητη κίνηση των δύο συστημάτων, χωρίς να εμποδίζεται η ταυτόχρονη κίνησή τους. Και τα δύο συστήματα στον άξονα xx’ επικαλύπτονται.

Ο παράγοντας που καθορίζει την κίνηση του συστήματος είναι η κίνηση του ηλίου και πιο συγκεκριμένα το αζιμούθιο του σε συνδιασμό με τους μήνες. Η ενεργοποίηση του συστήματος πραγματοποιείται από τις 08:00, με τα δύο συστήματα να βρίσκονται στην ανοιχτή τους θέση υπό την κλίση των 10 μοιρών. Όταν το σύστημα λειτουργεί σαν πρόβολος, βρίσκεται στην κλειστή του κατάσταση, με το σύστημα 1 να είναι στις 75μοίρες και το σύστημα 2 στις 70μοίρες. Η λήξη των εργασιακών διαδικασιών στο κτίριο στις 18:00, σηματοδοτεί και την παύση λειτουργίας των σκιάστρων, τα οποία παραμένουν στην ανοιχτή τους κατάσταση στις 10μοίρες μέχρι τον επόμενο κύκλο εργασιών.

Η γωνία κίνησης του κύριου συστήματος 1 μπορεί να πάρει τις ακρότατες τιμές της από 10 εώς 75 μοίρες. Στις 10 μοίρες βρίσκεται στην ανοιχτή μορφή του, ενώ στις 75 μοίρες στην κλειστή του μορφή λειτουργώντας ως πρόβολος, ενώ για το σύστημα 2 η γωνία κίνησης είναι από 10 εώς 70 μοίρες.