05. Shading Rhombus

Ζαχαριάδου Παναγιώτα, Ζήση Μαρία

 

Πινακίδα 1 Πινακίδα 2

Η πρότασή μας αποτελείται από ανεξάρτητες μεταξύ τους μονάδες, οι οποίες κατά επανάληψη καλύπτουν την επιθυμητή κάθε φορά επιφάνεια προς σκίαση. Οι διαστάσεις της κλειστής μονάδας είναι 25cm επι 25cm, ενώ η ανοιχτή 50cm επι 50cm. Το υλικό κατασκευής είναι φύλλα etalbond πάχους 4mm, τα οποία είναι διάτρητα με τρύπες διαμέτρου 5mm με συνολική διαπερατότητα 35%.

Η κίνηση των φύλλων των μονάδων καθορίζεται από τη θέση του ήλιου και τα κλιματολογικά δεδομένα κάθε περιοχής ενώ παράλληλα αλλάζει για να προσαρμοστεί και στις απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών. Ανάλογα με τον εκάστοτε μήνα οι τελευταίες σειρές μονάδων, από το επίπεδο του παρατηρητή και κάτω, προσαρμόζονται με σκοπό να γίνεται καλύτερη διαχείριση των θερμικών κερδών αλλά και την ηλιακής ακτινοβολίας. Το σύστημα δουλεύει έτσι ώστε να παραμένουν σε μεγαλύτερο βαθμό ανοιχτές οι σειρές αυτές τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ το χειμώνα να παραμένουν σχετικά κλειστές για να επιτρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία να εισχωρήσει στο χώρο και ως έναν βαθμό να τον θερμάνει. Στο πεδίο όρασης του θεατή το σύστημα ανοίγει πάντα σε μικρότερο βαθμό για να δημιουργείται μια μεγαλύτερη αίσθηση διαφάνειας. Όλες αυτές οι παράμετροι μπορούν να αλλάξουν με βάση το σύστημα στο οποίο προσαρμόζεται για την καλύτερη απόδοση σε συσχέτιση με τις απαιτήσεις του είδους του κτιρίου. Οι μονάδες προσφέρουν τη δυνατότητα αλλαγής του ποσοστού σκίασης από πλήρη κάλυψη έως ελάχιστη καθώς όταν κλείνουν αφήνουν μόνο τον σκελετό ως οπτικό εμπόδιο.

Το σύστημα λειτουργεί μέσω μηχανισμού linear actuator καθώς κινεί ένα συρματόσχοινο σε κλειστό σχήμα με τη βοήθεια τροχαλιών, δίνοντας τη δυνατότητα να κουμπώσουν πάνω του και τα δύο άκρα της μονάδας ( η μία πλευρά στη μία κατεύθυνση περιστροφής και η άλλη στην αντίθετη) ανοίγοντας τους ρόμβους . Ο έλεγχός τους πραγματοποιείται ανά σειρά για το καλύτερο αποτέλεσμα σκίασης ενώ το σχήμα και το μέγεθος της κατασκευής διευκολύνει τόσο την αρχική τοποθέτηση όσο και την αντικατάσταση κάποιας μονάδας σε περίπτωση βλάβης.