07. Dynamic 45[o]

Μπολέτση Δήμητρα, Παππά Χριστίνα

 

Πινακίδα 1 Πινακίδα 2

Πρόκειται για μια δυναμική πρόσοψη με αρχική έμπνευση την υφή egg crate. Στόχοι του συγκεκριμένου project είναι οι εξής :
- αποκοπή της ηλιακής ακτινοβολίας και ο έλεγχος των θερμικών και ηλιακών κερδών του χώρου.
- δημιουργία ενός ευχάριστου εργασιακού χώρου, επιτυγχάνοντας την οπτική επαφή των χρηστών του χώρου με το εξωτερικό περιβάλλον.
- δημιουργία ενόσ αισθτικά ικανοποιητικού αποτελέσματος πρόσοψης, ώστε τόσο παλιά όσο και καινούργια κτίρια να ξεχωρίζουν μέσα στην πληθώρα των γύρω κτιρίων.
- δημιουργία μιας οικονομικής και ελαφριάς κατασκευής με εύκολη και γρήγορη διαδικασία κατασκευής, χωρίς περιττές γεωμετρίες και μηχανισμούς.

Συγκεκριμένα, αποτελείται από τετράγωνες διατομές από ανθρακόνημα, διαστάσεων 30 x 30 x 30 cm, περιστραμένες κατά 45 μοίρες και διαταγμένες στον οριζόντιο άξονα διαμήκως μιας μεταλλικής ράβδου. Περιστρέφονται κατά τον άξονα x’x έως 25 μοίρες, μιμούμενες την λειτουργία του μηχανισμού μιας τυπικής οριζόντιας περσίδας.

Η τρισδιάστατη γεωμετρία των μονάδων ευνοεί όχι μόνο τους νότιους προσανατολισμούς αλλά και τους ανατολικούς και δυτικούς, καθώς λειτουργεί παράλληλα και ως οριζόντια αλλά και ως κατακόρυφη περσίδα.

Οι μετρήσεις έγιναν βάσει των κλιματικών δεδομένων της Αθήνας. Οι οριζόντιες ράβδοι που περιέχουν τις μονάδες περιστρέφονται με τη βοήθεια linear actuators. Η τελική γεωμετρία του facade προσαρμόζεται σε διάφορους τύπους κτιρίων με μοναδική προυπόθεση τα εμφανή στην όψη φέροντα στοιχεία (υποστυλώματα, δοκάρια).

Περισσότερα λόγια για την επιλογή του υλικού κατασκευής:

Μελετώντας τις διάφορες επιλογές υλικών και ως προς τον οικονομικό παράγοντα αλλά και ως προς τον κατασκευαστικό (βάρος, διάρκεια ζωής, στατικότητα) καταλήξαμε στην επιλογή του ανθρακονήματος ως ένα υλικό δυνατό αλλά και ελαφρύ σε μικρό πάχος. Γνωρίζοντας ότι το υλικό αυτό έχει μεγαλύτερο κόστος συγκριτικά με άλλα υλικά παρόμοιων κατασκευών (πχ. αλουμίνιο ) η επιλογή του έγινε γιατί σε βάθος χρόνου εξοικονομούνται χρήματα λόγω μικρότερής ανάγκης για συντηρήσεις.