11. BlowM

Καλαμά Μελίνα-Ανδριανή, Κουμανίδου Ελένη, Τσέου Ελισάβετ

 

Πινακίδα 1 Πινακίδα 2

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το σύστημα BLOWM αφορά ένα δυναμικό σύστημα σκίασης το οποίο βασίζεται σε έναν πνευματικό μηχανισμό και τοποθετείται στην πρόσοψη συμβατικού κτιρίου γραφείων με νότιο προσανατολισμό. Στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών σκίασης και θερμικής άνεσης στο εσωτερικό του κτιρίου και παράλληλα να κάνουμε μια σχεδιαστική πρόταση για την αισθητική αναβάθμιση του.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΡΦΗΣ

Η πρόσοψη αποτελείται από την σύνθεση μεταλλικών πάνελ σε κάναβο με οριζόντια και κάθετα στοιχεία που προσαρμόζονται στις διαστάσεις οποιασδήποτε συμβατικής πρόσοψης και κουμπώνουν στον φέροντα οργανισμό. Οι οριζόντιες ράβδοι φέρουν σε προκαθορισμένη διάταξη το κύριο συνθετικό στοιχείο της πρότασής μας, έναν μηχανισμό που αποτελείται από έναν ελαφρύ μεταλλικό σκελετό με οργανικό σχήμα μέσα στο οποίο περικλείεται ένα φουσκωτό από ημιδιαφανή μεμβράνη PVC με χρώμα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Σε λειτουργία, τα φουσκωτά φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν ανά σειρά ανάλογα με τις απαιτήσεις σκίασης. Το φούσκωμα επιτυγχάνεται με ένα σύστημα παροχής αέρα το οποίο παρέχει αέρα στα φουσκωτά μέσω σωληνώσεων που «κρύβονται» στα μεταλλικά δοκάρια της πρόσοψης. Κάθε φουσκωτό είναι γαντζωμένο στον ελαφρύ μεταλλικό σκελετό που το περικλείει, έτσι κατά το φούσκωμα ο όγκος του φουσκωτού αναγκάζει το μεταλλικό σκελετό να ανοίξει και κατά το ξεφούσκωμα ο μεταλλικός σκελετός μαζεύεται προς τα μέσα και κλείνει. Πλήρως φουσκωμένο, κάθε φουσκωτό σχηματίζει ένα εξάγωνο το οποίο εξαιτίας της διαφάνειάς του μπλοκάρει ένα μεγάλο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που εισέρχεται στο εσωτερικό του κτηρίου και αφήνει ένα μικρότερο ποσοστό να περνά, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την σκιά που δημιουργείται από τον μεταλλικό σκελετό πίσω από το φουσκωτό. Όταν ο μηχανισμός είναι κλειστός, το μέγεθος του όσον αφορά την πρόσοψη μειώνεται στο 1/5.