03. S for Shadow

Ζοάνου Σοφία-Μυρτώ, Καρανδρέα Χρυσοθέμις

 

Πινακίδα 1 Πινακίδα 2

Το "S for Shadow" δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει στο κτίριο σκίαση και ταυτόχρονα μία δυναμική πρόσοψη. Αποτελείται απο 2 κύρια στοιχεία και κάποια μικρά επιμέρους για να επιτευχθεί η στήριξή του. Το πρώτο μέρος του, λοιπόν, είναι ένας μεταλλικός σταθερός πρόβολος διαστάσεων 0.90μ μήκος Χ 0.80μ πλάτος. Το πάχος του προβόλου στη βάση του είναι 12εκ ενώ στο τελείωμα του φτάνει στα 10εκ, δημιουργώντας μία κατηφορική κλίση η οποία βοηθά στην μη συσσώρευση του νερού κατά τις βροχερές ημέρες.

Ο πρόβολος είναι "ντυμένος" με etalbond. Μία κατασκευή τριών χιλιοστών όπου περιέχει ένα σάντουιτς αλουμινίου, λάστιχου και ξανά αλουμινίου. Ο κάθε πρόβολος τοποθετείται ανά 0.8μ στηριζόμενος σε ένα διπλό Ταυ μία βάση 0.25μ ύψος Χ 0.80μ πλάτος και 10εκ πάχος και η βάση αυτή βιδώνεται σον τοίχο. Δεύτερο κομμάτι της κατασκευής αποτελεί ένα σύστημα περσίδων το οποίο περιστρέφεται γύρω απο τον πρόβολο και οι τελικές του θέσεις είναι είτε κάθετα με τον πρόβολο είτε παράλληλα με αυτόν. Οι περσίδες στηρίζονται σε ένα μεταλλικό σκελετό ο οποίος έχει ένα καμπύλο σχήμα και βρίσκονται σε τέτοια θέση έτσι ώστε να προσφέρουν την απαραίτητη σκίαση ανάλογα με την εποχή όπου βρισκόμαστε και την εκάστοτε θέση του συστήματος.

Το σύστημα αυτό, λοιπόν, συνδέεται με τον πρόβολο με ένα linear actuator, έκτασης έως 600χιλ και που αντέχει φορτίο έως 6000Ν, το οποίο δημιουργεί και το περιστροφικό σύστημα. Ενα ηλεκτροσυγκολλημένο "αυτί" απο το οποίο περνά ένας πείρος βρίσκεται στη βάση του συστήματος των περσίδων και βοηθά επίσης στην περιστροφή. Για να επιτευχθεί η όλη περιστροφή, αντίστοιχα "αυτιά" τοποθετούνται και στη βάση του linear actuator πάνω στον πρόβολο αλλά και στο σύστημα των περσίδων, σε κατάλληλη θέση, ώστε να μπορεί να "δένει" και να ανοιγοκλείνει δημιουργώντας την περιστροφική κίνηση που θέλουμε.