04. WAVE 128

Θεοδωράκη Ιουστίνη, Ψυχογιού Μαρία

 

Πινακίδα 1 Πινακίδα 2

Το σκίαστρο τοποθετείται στη πρόσοψη ενός τετραόροφου κτιρίου γραφείων και σχεδιάστηκε για να βελτιώνει τις βιοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό. Αποτελείται από 128 ράβδους αλουμινίου διαστάσεων 50*50*1300 mm τις οποίες διαπερνά ένας μεταλλικός άξονας που στηρίζεται εκατέρωθεν των παραθύρων. Οι ράβδοι αυτοί τοποθετούνται πάνω από το πρέκι του παραθύρου 0,30 m και σε απόσταση 0,36 m απο τον τοίχο. Το άνοιγμα του παραθύρου είναι 2,3*5,16 m, ενώ το ύψος του κάθε ορόφου είναι 3 m. Οι ράβδοι αυτοί έχουν την δυνατότητα κίνησης με βάση τον άξονα που τις διαπερνάει (άξονας περιστροφής) κι έτσι καθιστούν την πρόσοψη δυναμική. Χωρίζεται το παράθυρο σε δύο συστήματα σκίασης ένα αδρανές (κάτω ράβδοι) και ένα κινητό (επάνω ράβδοι).

Εμφανίζονται τρεις βασικές διαφορετικές φάσεις σκίασης. Στη πρώτη φάση (θέση Α) οι ράβδοι παραμένουν ακίνητες και σε συνδυασμό με τις κάτω ράβδους καλύπτεται μεγάλο μέρος της επιφάνειας του παραθύρου. Με τη βοήθεια δύο μηχανισμών δημιουργείται κίνηση στις επάνω ράβδους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερες θέσεις. Το σκίαστρο στη θέση Β, λόγω του πρώτου μηχανισμού παίρνει κυματοειδή μορφή αναγκάζοντας τις ράβδους να περιστραφούν σε γωνίες απο 0-90 μοίρες παίρνοντας τις κατάλληλες θέσεις έτσι ώστε να διαμορφωθεί το κύμα. Τέλος στη θέση Γ, οι ράβδοι στρέφονται λόγω του δεύτερου μηχανισμού και καταλήγουν όλες σε μορφή προβόλου, στραμμένες 90 μοίρες απο την αρχική τους θέση. Οι θέσεις αυτές είναι προτεινόμενες, αλλά όχι καθολικές, καθώς αναλόγως τη θέση του ηλίου θα κινούνται και οι ράβδοι.

Οι μηχανισμοί κινούνται με τη βοήθεια step motor. Σε κάθε παράθυρο υπάρχουν δύο step motor για κάθε μηχανισμό (linear actuator 1000N με 300 mm stroke length και 720 mm extended length). Συνολικά σε κάθε όροφο τοποθετούνται 8 linear actuators για τα 2 παράθυρα. Το σύστημα σχεδιάστηκε και προγραμματίστηκε στο πρόγραμμα Grasshoper, ενώ η ενεργειακή μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των plug-ins Diva, Ladybug, Honeybee.