01. Dynamic Angles

Βαρνάβα Ελένη, Στεργίου Αγάθη

 

Πινακίδα 1 Πινακίδα 2

Το Dynamic Angles είναι ένα δυναμικό σύστημα σκίασης για ένα κτίριο γραφείων με νότιο προσανατολισμό στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα κλιματικα αρχεια των Αθηνων για την ενεργειακή μελετη.

Στόχος του συστήματος είναι η αποκοπή της ηλιακής ακτινοβολίας,η μείωση των ηλιακών κερδών αλλά και η δημιουργία ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος επιτυγχάνοντας την οπτική άνεση.

Πιο συγκεκριμένα η πρόσοψη χωρίζεται ανά όροφο σε δυο οριζόντιες συμμετρικές ζώνες. Η επάνω ζώνη κάθε ορόφου περιστρέφεται δημιουργώντας έναν οριζόντιο πρόβολο, εξυπηρετώντας την εποχική επιλεκτικότητα του συστήματος. Το μοτίβο που χρησιμοποιήθηκε δημιουργεί μια οπτική απάτη (gestalt theory) η οποία διαφοροποιεί την μονάδα και προκαλεί το ενδιαφέρον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου. Ο σχεδιασμός του βασίζεται στη γραμμική επανάληψη και μετατροπή ενός οκταγώνου σε τέσσερα τρίγωνα συμμετρικά ως προς τον κάθετο και οριζόντιο άξονα. Το κενό μεταξύ των τριγώνων συμπληρώνουν οριζόντιες πλάγιες περσίδες με αντίθετη κλίση στη πάνω και κάτω ζώνη, εξυπηρετώντας τον φυσικό αερισμό του κτιρίου.

Το σύστημα αποτελείται από τον βασικό σκελετό με κοιλοδοκούς διαστάσεων 40x40 mm και 80x40 mm από αλουμίνιο καθώς και από αλουμινένιες πλάγιες διατομές UPN 40x40 mm που περιέχουν εσωτερικά το ρολό με το ύφασμα Warema διαπερατότητα 20%. Η επιλογή του αλουμινίου τόσο για τον σκελετό όσο και για τις περσίδες έγινε με στόχο τη μείωση του βάρους της κατασκευής αλλά και την εύκολη συναρμογή μεταξύ τους με την τεχνική της συγκόλησης. Η λειτουργία του προβόλου γίνεται με την βοήθεια linear actuators και ο πρόβολος ανοίγει τους μήνες Μαϊο εως Σεπτέμβρη , ενώ τα roll top ξεδιπλώνονται και λειτουργούν με αισθητήρα βάση της ηλιακής ακτινοβολίας όταν κρίνεται αναγκαία.