17. Ψυχιατρείο

Αμοιρίδου Μαριάννα, Γάτσιου Βάλια, Τσιαβέ Φρόσω, Εβελζαμαν Παναγιώτα

Η εργασία μας αφορά την περιπλάνηση σε 6 δωμάτια, καθένα από τα οποία αναπαριστά τον κόσμο ενός ψυχασθενή. Πρόκειται για έναν κυκλικό χώρο-ψυχιατρείο, ο οποίος αποτελείται περιμετρικά από 6 ίδιες πόρτες, ώστε να δημιουργείται σύγχυση στο χρήστη, έχοντας άγνοια για το τι υπάρχει πίσω από κάθε πόρτα. Ο χρήστης, μετά την περιπλάνησή του στο δωμάτιο, εξέρχεται απ’ αυτό μέσω της ίδιας πόρτας. Έτσι βρίσκεται πάλι στο χώρο με τις όμοιες πόρτες, έχοντας μπερδευτεί και χωρίς την δυνατότητα να ξέρει ποια πόρτα οδηγεί που. Δημιουργείται έτσι μία λούπα, ένας φαύλος κύκλος, και ο χρήστης «εγκλωβίζεται» μέσα στα δωμάτια του ψυχιατρείου, χωρίς να υπάρχει τρόπος διαφυγής.

Έπειτα από σύντομη έρευνα (κυρίως με την παρακολούθηση ταινιών) καταλήξαμε σε 6 διαφορετικές καταστάσεις-ασθένειες στις οποίες μπορεί να βρίσκεται ένας ψυχασθενής. Δωμάτια :

1ο) Κλειστοφοβία. Είναι μία νοσηρή ψυχική κατάσταση φοβίας, οπού το άτομο αισθάνεται έντονο φόβο όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο. Ο φόβος αυτός ως συναίσθημα εκδηλώνεται κυρίως με συμπτώματα άγχους και πνιγμονής. Ο κλειστοφοβικός άνθρωπος έχει την ψευδαίσθηση ότι τα τοιχώματα του χώρου όπου βρίσκεται στενεύουν όλο και περισσότερο και θα τον συνθλίψουν. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε την αίσθηση ότι το ταβάνι και οι τοίχοι μικραίνουν, ότι πνίγεσαι. Στο πάτωμα τοποθετήθηκε υλικό ειδικό για να μην γλιστράς (σαν πλαστική μοκέτα), δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι δεν μπορείς να βγεις από το δωμάτιο (δεν «γλιστράς» για να φύγεις αλλά μένεις εκεί).

2ο) Δίνη. Πρόκειται για ένα δωμάτιο, στο οποίο κυριαρχεί το αίσθημα της ζάλης. Υπάρχει ένας στρόβιλος και νιώθεις ότι το δωμάτιο συνεχώς γυρνάει.

3ο) Αυτόματη γραφή. Είναι ένας τρόπος γραφής κατά τον οποίο η σκέψη εκφράζεται ελεύθερα και αυτόματα, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς από τους κανόνες της λογικής. Λέγοντας αυτόματη γραφή αναφερόμαστε σε ένα είδος παραψυχολογικού φαινομένου. Μέσα από αυτό το φαινόμενο ο άνθρωπος ο οποίος το εξασκεί έρχεται σε επαφή με τα υποσυνείδητο το οποίο τον οδηγεί στην γραφή ενός κειμένου. Ως «ασθένεια» το έχουμε συναντήσει σε ανθρώπους που έχουν τρελαθεί από αυτή την σκέψη και σκέφτονται πλέον μόνο γράμματα. Έτσι το έχουμε αποδώσει και εμείς στο δωμάτιο.

4ο) Γεωμετρικά σχήματα. Πρόκειται για ένα κόσμο στον οποίο ο ασθενής βλέπει τριγύρω του περίεργα και ασυνήθιστα πράγματα. Αυτό θέλαμε να το πετύχουμε με διάφορα σχήματα που «πετάνε» στο δωμάτιο. Στους τοίχους υπάρχει δίχτυ, θέλοντας να δείξουμε ότι ο ασθενής είναι παγιδευμένος σε αυτόν τον κόσμο.

5ο) Ομίχλη. Στο δωμάτιο αυτό είσαι παγιδευμένος στο παρελθόν σου. Δεν μπορείς να δεις καθαρά το παρόν. Για το σκοπό αυτό έχουμε βάλει συμβολικά κάποια «μνημεία» ως παραπομπή στο παρελθόν.

6ο)Κουνιστή καρέκλα. Ο χρήστης έχει την αίσθηση ότι κουνιέται καθώς πλησιάζει την καρέκλα. Στο δωμάτιο υπάρχει μόνο αυτή η καρέκλα στην οποία δεν κάθεται κανένας αλλά νιώθεις ότι κουνιέται. Άρα πιστεύεις ότι κάποιος ήταν πριν στ δωμάτιο ή εξακολουθεί να είναι χωρίς όμως να τον βλέπεις.

 

Keywords: , abstract, explorative

[3677.5 KB]