10. WAFT Facade

Στρογγυλός Πέτρος, Σιδέρης Κωνσταντίνος, Πασχαλίδη Αλίκη

 

Πινακίδα 1 Πινακίδα 2

Πρόκειται για μία δυναμική πρόσοψη γραφείου, στόχος της οποίας είναι η σωστή διαχείρηση της ηλιακής ενέργειας. Τους θερινούς μήνες, η πρόσοψη ακολουθεί κάθετα τις ακτίνες του ήλιου, μη επιτρέποντας σε μεγάλο βαθμό την εισχώρηση τους μέσα στο κτίριο, δημιουργώντας έτσι ήπιες συνθήκες εργασίας. Τον χειμώνα αντίθετα, η ηλικακή ενέργεια είναι επιθυμητή. Η πρόσοψη επιτρέπει τις ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν στο κτίριο διαμορφώνοντας κατάλληλες συνθήκες εργασίας.

Η πρόσοψη στην συγκεκριμένη περίπτωση τοποθετείται σε νότιο προσανατολισμό. Αποτελείται απο τριάντα κάθετες στήλες, εκ των οποίων κάθε στήλη αποτελείται απο οχτώ κομμάτια. Η ιδέα μας προέρχεται απο ένα φυσικό φαινόμενο και συγκεκριμένα από το φαινόμενο που δημιουργείται όταν ταλαντώνεται το νερό και δημιουργεί κύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάθε κομμάτι της στήλης μας ανοίγει με διαφορετικό τρόπο απο τα άλλα. Τα δύο κεντρικά κομμάτια της στήλης ξεκινούν να κινούνται πρώτα. Με δέκα μοίρες διαφορά η κίνηση μεταδίδεται στα κομμάτια που συνορεύουν. Έπειτα απο δέκα μοίρες καθυστέρηση πάλι αυτά μεταδίδουν την κίνηση στα διπλανά τους κ.ο.κ. Κάθε στήλη μπορεί να κάνει περιστροφή 90 μοίρες αριστερά και 90 μοίρες δεξιά απο την αρχική της θέση.

Η πρόσοψη τοποθετείται ανά όροφο, ύψους 3,80 μέτρων. Η περιστροφή κάθε στήλης γίνεται με την βοήθεια ενός δικού της step motor. Τα οχτώ κομμάτια της στήλης είναι δεμένα με βίδες. Τα κομμάτια αύτα είναι υλικό metallock ενώ οι στύλοι που τα κρατάνε είναι από χάλυβα.

Οι μετρήσεις για τα κλιματικά δεδομένα έγιναν βάση των συντεταγμένων της Αθήνας.